Az ashwagandha (Withania somnifera) hazánkban indiai ginzeng és téli cseresznye néven is ismert lehet, az ashwagandha szó szanszkrit nyelvről való egyenes fordításban azonban azt jelenti, hogy „a ló szaga”. Ennek az az oka, hogy az ashwagandha gyökereinek furcsa, és meglehetősen kellemetlen szaga van, mely őseinket a lovak jellegzetes illatára emlékeztette.
Az ashwagandha hindi elnevezése, az „asgandh” szintén a lóra emlékeztető erős szagra utal. Őseink az ashwagandhát több módon is a lovakhoz kapcsolták, hiszen úgy tartották, hogy a gyógynövény egy ló energiájával és erejével látja el az azt fogyasztókat. Az ashwagandha latin nevének (Withania somnifera) második szava, a “somnifera” jelentése "elalvásra késztető".
Az ashwagandha az indiai szubkontinensen, különösen India, Pakisztán és Srí Lanka szárazabb területein honos, így nem véletlen, hogy ezeken a területeken már hosszú ideje alkalmazzák a növényt. Az ashwagandhát jelenleg főként hazájában, India szárazabb vidékén termesztik. Nepálban, Srí Lankán, Jemenben, Kínában, Afrika egyes részein, és Európa mediterrán országaiban is megtalálható.
Az ashwagandha a burgonyafélék családjába tartozik, így rokonságban áll a paradicsommal, a dohánnyal, a padlizsánnal, és közel 2500 további növénnyel is. Örökzöld cserjéje a napsütötte, kavicsos talajokat kedveli, ahol körülbelül fél méter magasra nő. A növény felismerhető bársonyos, könnycsepp formájú leveleiről, harang alakú virágairól, valamint paradicsomhoz hasonló, apró, narancsvörös bogyóiról.
Az ashwagandhát már, több mint 3000 éve használják az ayurvédában. Feljegyzések szerint főként adaptogénként, a stressz csökkentésére és az erőnlét fokozására alkalmazták, ám úgy gondolták, hogy álmatlanság, különböző ízületi gyulladások, vízvisszatartással kapcsolatos panaszok, székrekedés, gyomor- és bélrendszeri problémák, láz, valamint akár még memóriavesztés esetén is hatékony lehet. Ezeken túl fogyasztották még az alacsony tesztoszteronszint és libidó növelésére és a meddőség kezelésére, sőt még a ma már kevésbé gyakori kígyómarás gyógyítására is.
Olvasson itt többet az ashwagandha jótékony hatásairól.
A Rasāyana az ayurvédikus gyógyászat egyik ága, amely magában foglalja a gyógynövények, az élelmiszerek, valamint életmódbeli praktikák speciális használatát a hosszú és egészséges élet elősegítésére. Úgy gondolják, hogy a Rasāyana a gyakorlatban nem csak megalapozza a hosszú élettartamot, hanem megakadályozza a test és a psziché túl korai öregedését, javítja a memóriát, valamint fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképességet is.
A Rasāyana gyógynövények elősegítik ezeket a hatásokat, hiszen kivételes adaptogén és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek. Közéjük tartozik például az ashwagandha, a kurkuma, a gyömbér és a fekete bors is. Indiában, Srí Lankán és Pakisztánban a Rasāyana ma is népszerű, és előszeretettel használják a stressz mindennapi csökkentésére, valamint a vitalitás és az egészség hosszú távú fokozására.
Gyógyászati célokra jellemzően az ashwagandha gyökereit alkalmazzuk, ám termése, levelei valamint magjai is felhasználhatók. Az, hogy a növény pontosan melyik részét használják, az a panaszoktól és az előállítandó készítménytől is függ. Tea például kizárólag a gyökeréből készül, mely főként porítva alkalmazható. A porított gyökeret hagyományosan ghee, méz és tej, valamint más Rasāyana hozzáadásával fogyasztják, hiszen az ashwagandha gyakran keserű ízű lehet. Ezt a meleg italt gyermekek és idősek is ihatják, nyugtató és tonizáló hatása miatt főként lefekvés előtt.
Az ashwagandhának főként a gyökerét használjuk, hiszen az számos bioaktív vegyületet tartalmaz, beleértve az az acilszteril-glükozidokat, az alkaloidokat, a szaponinokat, a witaferineket és a witanolidokat. A witanolidok az ashwagandha legismertebb és legtöbbet vizsgált aktív összetevői, melyekről kimutatták, hogy segítenek normalizálni számos fontos biokémiai folyamatot a szervezetben. Ennek köszönhetően többek között képesek javítani az energia-anyagcserét és fokozni az energiaszintet, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint erősíteni az immunrendszert.
Az ashwagandhát önmagában is fogyaszthatjuk, ám az ayurvédikus gyógyászat szakértői a gyógynövény szinergikus alkalmazását javasolják. A „szinergikus” szó két vagy több anyag kölcsönhatását vagy együttműködését jelenti, és olyan kombinált hatás létrehozására vonatkozik, amely nagyobb, mint amit a különálló részek eredményeznének. A gyógynövények esetében ez egy fokozottabb egészségvédő hatást jelent, és sokoldalúbb egészségügyi előnyt. Ez a hatás mára már klinikai vizsgálatokkal is igazolt, így nem véletlen, hogy az ashwagandhát gyakran más adaptogén gyógynövényekkel kombinálják a termékfejlesztők. Kimutatták, hogy az ashwagandha remekül működik együtt olyan gyógynövényekkel, mint például az astragalus vagy a schisandra.
https://examine.com/supplements/ashwagandha/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
https://www.washcoll.edu/learn-by-doing/food/plants/solanaceae/withania-somnifera.php
https://mdpi-res.com/d_attachment/nutrients/nutrients-12-01119/article_deploy/nutrients-12-01119.pdf
https://www.researchgate.net/publication/259829315
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128210383000501?via%3Dihub
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ayurveda
https://www.ayurveda.com/ayurveda-a-brief-introduction-and-guide/
https://www.nhp.gov.in/rasayana_mtl
1 db = 11.171 ft • 3 db = 28.471 ft (-15%)
Copyright © Ashwagandha.hu, 2010 - 2024 • Mannavita: Az egészség legyen veled